TİROİD CERRAHİSİNDE SESİN KORUNMASI, SİNİR MONİTORİZASYONU
Tiroid cerrahisi sonrası ses kaybı, hastalar kadar ameliyatı gerçekleştiren hekimlerin de çok
kortktuğu bir komplikasyondur. Özellikle ses sanatçıları, öğretmenler gibi mesleği konuşma ve ses üzerine olan insanlar için daha büyük endişe kaynağıdır. Ana ses/konuşma sinirleri (rekürren laringeal sinir) 2 taraflıdır, tiroid organı nefes borusu ve yemek borusu arasında uzanım gösterir. Bu sinirlerin tek taraflı felcinde (Kimi zaman tümör, siniri tahrip ederek felcine neden olabilir ve kişinin konuşma belirgin etkinlenmeyebilir) ses değişikliği farkedilmeyebilir.
Daha önce tiroid cerrahisi geçirmemiş bir insanda tek taraflı felç olasılığı % 6-7 gibidir ve bu
oran deneyimli cerrahlarda daha düşüktür. Görülen felçlerin büyük çoğunluğu birkaç ay içerisinde düzelir ve sinir kesilmediği sürece normale döner. Şayet kişi daha önce tiroid cerrahisi geçirmişse sinir yaralanması olasığı onda birin üzerine çıkar. Tek taraflı sinir felcinde ameliyat sonrasında ses kısıklığı, ses yorulması ve ses değişikliği gözlenir. Süperior laringeal siniler yine boyunda yakın bölgelerde seyreder. Bu sinirin etkilenmesinde ise ses kalınlaşması, su içmede zorlanma, yüksek sesle konuşamama yakınmaları başgösterir.
Son 2 dekadda geliştirilen laringeal sinir monitörünün ses emniyetini oldukça artırdığına inanırım. Bu cihaz ameliyat sırasında sinirlere çok düşük akımlar vererek ses teli (Vokal kord) kas hareketlerini izleme esasına dayanır. Belirgin bir ses empedansı ve monitörde tipik dalga şekli ile sinirin sağlamlığı test edilir (Resim ve video).
Ben kişisel olarak tüm tiroid ve paratiroid ameliyatlarımda kullanmaktayım. Dünya genelinde özellikle ikince kere cerrahi gerektiren durumlarda, büyük guatrlarda ve tiroid kanser cerrahisinde şiddetle önerilmektedir.